Att läsa på en platta

Jag såg en gång en hemsk reklam (som jag inte kan hitta nu) där en hel bokhylla förvandlades -poff- till en liten liten läsplatta. Jag förfasades! Min spontana tanke var inte: ”Yes, ett bibliotek i min ficka” utan ”MINA ÄLSKADE BÖCKER LÅT DOM ALDRIG FÖRSVINNA!”.

Den första läsplattan att bli poppis (om än nästan bara i USA) var Amazon’s Kindle. Dom marknadsförde den med den här flirtiga stopmotion-filmen:

Väldigt söt. Men ändå, ”Books in 60 s”? Hon hoppar runt i massa olika världar på några minuter, hur fort läser människan?

iPaden har appen iBooks där man kan ladda ner böcker. Den har en väldigt snygg bläddringseffekt och är helt OK att läsa på, men det ersätter inte en bok i mina ögon. Dessutom är skärmen alldeles för blank och glansig (vilket plattor för enbart läsning inte är) och det gör det svårt att läsa.

Nu har Adlibris släppt denna reklamfilm för sin läsplatta Letto:

Den obligatoriska ”plinke-plonk-magi”-musiken och budskapet: ett bibliotek i dina händer. NÄ, den förmedlar inte läs-magi för mig. Blir bara deprimerad när dom fina böckerna försvinner och blir till plattan.

Barnes & Noble (min favoritbokaffär, som tyvärr inte finns i Sverige) har en egen läsplatta som hetter Nook (som är ett fint ord och betyder typ ”vrå”, reading nook är alltså en läsvrå. Fint.), dom släppte nyligen den här reklamfilmen:

Vilken fullträff! Den episka musiken som långsamt bygger upp, alla olika människor som läser ”by book or by nook”! Perfekt! Här känner jag samhörighet med alla läsnördar och dom visar läsplattan för vad den alltid borde framställas som: ett kompliment till boken.

Kommentarer

Att läsa på en platta — 1 kommentar

  1. Jag håller med, det är ju jättebra att ha som komplement till riktiga böcker, men alltså försök inte ta våra böcker va!