The Perks of being a wallflower

perks_collage

The Perks of being a wallflower betyder ungefär: fördelarna med att vara en betraktare. Att vara den som tittar på utifrån och inte deltar.
Det är en bok skriven av Stephen Chboski och den handlar om Charlie som ska börja på high school. Han skriver brev till en anonym ”vän”, där han berättar om hur ensam han är. Snart så träffar han syskonen Sam och Patrick. Han får också en speciell kontakt med sin engelskalärare, som börjar ge honom klassiker att läsa.
perks_dedication perks_citat

Det här är en såndär bok som griper tag om en, suger in en och när man kommer ut på sista sidan så är man inte riktigt samma person som när man började läsa, ni vet?
Den har jämförst med The Catcher in the Rye (”Räddaren i nöden” på svenska), en amerikansk klassiker, och det är bra jämförelse. Det handlar om ett sorts svamligt berättande, som känns väldigt levande och nära. Men tillskillnad från The Catcher så har den här en lite mer invecklad historia.


Nu har boken blivit film också, men filmen gick aldrig på bio i Sverige, av någon anledning. Stephen Chboski har själv gjort filmen och skrivit manuset, och det är viktigt. I en intervju han gjorde i NYLON så sa han att om han inte fick göra filmen själv så skulle den aldrig bli gjord. Jag är glad att den blev gjord! För vi såg den förra helgen och den var så rätt. Den kändes.

Asleep – The Smiths. En låt som har en stor betydelse i den här boken/filmen och därför har fått en betydelse för mig.

Kommentarer inaktiverade.